Ciasto amerykańskie
U moich znajomych to ciasto nazywane jest salceson lub wiewiórka :)
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
80
minut
Składniki
-
4
jajka
-
1 1/2
cup
cukru
-
1 1/2
cup
oleju
-
2 1/2
cup
mąki
-
2
tsp
sody
-
2
tsp
kakao
-
2
tsp
cynamonu
-
4
jabłka
-
garść orzechów włoskich
-
garść rodzynek
-
cukier puder
Wskazówki
-
Jajka ucieramy z cukrem do białości. Powoli wlewamy olej cały czas miksując. Masę łączymy z przesianą mąką, sodą, kakao i cynamonem. Ciasto jest bardzo gęste. Na końcu dodajemy obrane jabłka pokrojone w drobną kosteczkę, orzechy i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy.
-
Ciasto wykładamy na prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 °C z termoobiegiem przez około 50-60 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!