Ciasto amerykańskie

U moich znajomych to ciasto nazywane jest salceson lub wiewiórka :)
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 80 minut
Składniki
  • 4 jajka
  • 1 1/2 cup cukru
  • 1 1/2 cup oleju
  • 2 1/2 cup mąki
  • 2 tsp sody
  • 2 tsp kakao
  • 2 tsp cynamonu
  • 4 jabłka
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • cukier puder
Wskazówki
  1. Jajka ucieramy z cukrem do białości. Powoli wlewamy olej cały czas miksując. Masę łączymy z przesianą mąką, sodą, kakao i cynamonem. Ciasto jest bardzo gęste. Na końcu dodajemy obrane jabłka pokrojone w drobną kosteczkę, orzechy i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Ciasto wykładamy na prostokątną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 °C z termoobiegiem przez około 50-60 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!