Chłopski garnek

Danie jednogarnkowe idealne dla zapracowanych :) polecam
Porcje: 6 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 25 minut
Czas całkowity: 45 minut
Składniki
  • 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 główki kapusty białej
  • 3 tbsp oleju rzepakowego
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny, listek laurowy, papryka słodka, chili, majeranek, tymianek, bazylia
Wskazówki
  1. W garnku na gorącym oleju smażymy cebulę, czosnek i kiełbasę pokrojoną w półksiężyce. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Wszystko mieszamy i smażymy kilka minut.
  2. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy łyżkę słodkiej papryki, listek laurowy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut do miękkości wszystkich warzyw. Od czasu do czasu mieszamy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, bazylią i chili. Smacznego!
Notatki

Jeżeli chcecie zagęścić potrawę, możecie na samym końcu zrobić zasmażkę.