Babeczki Funfetti

Dzisiaj proponuję babeczki z dodatkiem tęczowej posypki. Świetnie nadają się na dziecięce przyjęcia i nie tylko. Wszystkiego najsłodszego na koniec wakacji!
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 60 minut
Składniki
    Składniki na babeczki
  • 160 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 6 tbsp mleka
  • 1 tsp ekstraktu waniliowego
  • 1 tsp z górką proszku do pieczenia
  • 180 g mąki
  • 80 g posypki cukrowej
  • Składniki na krem śmietankowy z mascarpone
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tbsp cukru pudru
  • posypka cukrowa do ozdoby
Wskazówki
  1. Do misy miksera wkładamy masło, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, mleko i ekstrakt z wanilii. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Gdy ciasto jest gotowe wsypujemy cukrową posypkę i mieszamy szpatułką. Formę do muffinów wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Babeczki pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
  3. W misie miksera umieszczamy śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy do otrzymania gęstego kremu.
  4. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy babeczki. Na końcu posypujemy posypką cukrową funfetti. Smacznego!