Babeczki Funfetti
Dzisiaj proponuję babeczki z dodatkiem tęczowej posypki. Świetnie nadają się na dziecięce przyjęcia i nie tylko. Wszystkiego najsłodszego na koniec wakacji!
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
40
minut
Czas całkowity:
60
minut
Składniki
Składniki na babeczki
-
160
g
masła
-
100
g
drobnego cukru
-
3
jajka
-
6
tbsp
mleka
-
1
tsp
ekstraktu waniliowego
-
1
tsp
z górką proszku do pieczenia
-
180
g
mąki
-
80
g
posypki cukrowej
Składniki na krem śmietankowy z mascarpone
-
250
ml
śmietany 30%
-
250
g
serka mascarpone
-
2
tbsp
cukru pudru
-
posypka cukrowa do ozdoby
Wskazówki
-
Do misy miksera wkładamy masło, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, mleko i ekstrakt z wanilii. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
-
Gdy ciasto jest gotowe wsypujemy cukrową posypkę i mieszamy szpatułką.
Formę do muffinów wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek.
Babeczki pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
-
W misie miksera umieszczamy śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy do otrzymania gęstego kremu.
-
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy babeczki. Na końcu posypujemy posypką cukrową funfetti. Smacznego!