Zrazy z mielonego na patyku

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 tsp musztardy
  • 1 jajko
  • 2 tbsp bułki tartej
  • 1 tbsp bazylii
  • Sałatka
  • 500 g pomidorów
  • 2 awokado
  • 5 tbsp soku z cytryny
  • 2 tbsp oliwy
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Moczymy 8 drewnianych patyczków do szaszłyków. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Siekamy cebulę i czosnek. Mięso mielone mieszamy z papryką, czosnkiem, cebulą, bułką tartą, musztardą, bazylią i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy jednolitą masę i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
  2. Pomidory kroimy w ćwiartki. Obieramy awokado, usuwamy pestkę, kroimy w półplasterki. Sok z cytryny ucieramy z solą i pieprzem, łączymy z oliwą. Zalewamy sałatkę i odstawiamy, aby smaki się przegryzły.
  3. Masę mięsną dzielimy na 8 porcji, formujemy wałeczki na patyczkach do szaszłyków. Zrazy grillujemy obracając, aby zrumieniły się ładnie z każdej strony. Podajemy z sałatką z pomidorów i awokado oraz sosem czosnkowym.