Zrazy z mielonego na patyku
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
40
minut
Składniki
-
500
g
mięsa mielonego wieprzowego
-
1/2
czerwonej papryki
-
1
cebula
-
2
ząbki czosnku
-
1
tsp
musztardy
-
1
jajko
-
2
tbsp
bułki tartej
-
1
tbsp
bazylii
Sałatka
-
500
g
pomidorów
-
2
awokado
-
5
tbsp
soku z cytryny
-
2
tbsp
oliwy
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Moczymy 8 drewnianych patyczków do szaszłyków. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Siekamy cebulę i czosnek. Mięso mielone mieszamy z papryką, czosnkiem, cebulą, bułką tartą, musztardą, bazylią i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy jednolitą masę i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
-
Pomidory kroimy w ćwiartki. Obieramy awokado, usuwamy pestkę, kroimy w półplasterki. Sok z cytryny ucieramy z solą i pieprzem, łączymy z oliwą. Zalewamy sałatkę i odstawiamy, aby smaki się przegryzły.
-
Masę mięsną dzielimy na 8 porcji, formujemy wałeczki na patyczkach do szaszłyków. Zrazy grillujemy obracając, aby zrumieniły się ładnie z każdej strony. Podajemy z sałatką z pomidorów i awokado oraz sosem czosnkowym.