Zapiekanki
Sprawdzony przepis na domowe zapiekanki z masą pieczarkowo-jajeczną i oczywiście z podwójnym serem :) Idealne na kolację!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
10
minut
Czas całkowity:
40
minut
Składniki
-
2
długie bagietki
-
1/2
kg
pieczarek
-
5
jajek
-
250
g
sera żółtego
-
2
kulki mozzarelli
-
sól, pieprz, przyprawa do pizzy
-
masło
Wskazówki
-
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy grzyby i smażymy, aż woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do wystudzenia,
-
Do miski wybijamy jajka, dodajemy przesmażone pieczarki i starty ser - wszystko dokładnie mieszamy. Bagietki kroimy na pół, smarujemy masłem i nakładamy farsz. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli i posypujemy przyprawą do pizzy.
-
Zapiekanki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185°C przez ok 15-20 minut. Przed podaniem polewamy ulubionym sosem i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!