Zapiekanki

Sprawdzony przepis na domowe zapiekanki z masą pieczarkowo-jajeczną i oczywiście z podwójnym serem :) Idealne na kolację!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 10 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 2 długie bagietki
  • 1/2 kg pieczarek
  • 5 jajek
  • 250 g sera żółtego
  • 2 kulki mozzarelli
  • sól, pieprz, przyprawa do pizzy
  • masło
Wskazówki
  1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy grzyby i smażymy, aż woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do wystudzenia,
  2. Do miski wybijamy jajka, dodajemy przesmażone pieczarki i starty ser - wszystko dokładnie mieszamy. Bagietki kroimy na pół, smarujemy masłem i nakładamy farsz. Na wierzchu układamy kawałki mozzarelli i posypujemy przyprawą do pizzy.
  3. Zapiekanki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185°C przez ok 15-20 minut. Przed podaniem polewamy ulubionym sosem i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!