Zapiekane pomidory z mozzarellą

Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 1 młoda cukinia
  • 1 duży pomidor czerwony
  • 1 duży pomidor żółty
  • 2 kulki mozzarelli w zalewie (250 g)
  • oliwa do posmarowania naczyń żaroodpornych
  • Sos
  • 200 g słodkiej śmietany 30%
  • 3 tbsp kwaśnej śmietany 12%
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek bazylii
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C z termoobiegiem.
  2. Naczynia żaroodporne smarujemy olejem. Cukinię i pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Mozzarellę wyjmujemy z zalewy i kroimy w plasterki. W naczyniach żaroodpornych układamy warstwami pokrojone warzywa i ser.
  3. Przygotowujemy sos: obie śmietany, jajka, przeciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek i bazylię mieszamy i przyprawiamy według uznania. Ułożone w naczyniach warzywa i mozzarellę zalewamy masą śmietankową.
  4. Zapiekamy warzywa przez 20 minut. Smacznego!
Notatki

Piekłam zapiekankę w dwóch małych żaroodpornych naczyniach.