Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej należy zagotować wodę i wrzucić do niej makaron na 5 minut (nie gotować).
Kroimy polędwiczkę w poprzek, a następnie w paseczki. Wkładamy mięso do miseczki, posypujemy przyprawą pięć smaków i odstawiamy. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a paprykę kroimy w paseczki.
Na mocno rozgrzany wok wlewamy olej. Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy, cały czas mieszając. Wrzucamy pokrojoną wieprzowinę, wciąż mieszamy, smażymy 4 minuty. Następnie dodajemy fasolkę, paprykę i smażymy jeszcze 3 minuty. Wlewamy bulion, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Na samym końcu wrzucamy do woka makaron ryżowy i smażymy jeszcze 2 minuty, mieszając i potrząsając wokiem, aż składniki będą dobrze wymieszane. Doprawiamy do smaku i podajemy potrawę posypaną listkami kolendry. Smacznego!
Notatki
Dania azjatyckie najlepiej przygotowywać na dużym ogniu w patelni wok.