Wieprzowina pięć smaków

Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 200 g makaron ryżowy
  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 350 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • 120 ml bulionu warzywnego
  • 1 tbsp przyprawy pięć smaków
  • sól, pieprz, listki świeżej kolendry
Wskazówki
  1. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej należy zagotować wodę i wrzucić do niej makaron na 5 minut (nie gotować).
  2. Kroimy polędwiczkę w poprzek, a następnie w paseczki. Wkładamy mięso do miseczki, posypujemy przyprawą pięć smaków i odstawiamy. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a paprykę kroimy w paseczki.
  3. Na mocno rozgrzany wok wlewamy olej. Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy, cały czas mieszając. Wrzucamy pokrojoną wieprzowinę, wciąż mieszamy, smażymy 4 minuty. Następnie dodajemy fasolkę, paprykę i smażymy jeszcze 3 minuty. Wlewamy bulion, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
  4. Na samym końcu wrzucamy do woka makaron ryżowy i smażymy jeszcze 2 minuty, mieszając i potrząsając wokiem, aż składniki będą dobrze wymieszane. Doprawiamy do smaku i podajemy potrawę posypaną listkami kolendry. Smacznego!
Notatki

Dania azjatyckie najlepiej przygotowywać na dużym ogniu w patelni wok.