Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia wspaniale prezentuje się na stole z przekąskami. Pyszny i bardzo prosty do zrobienia.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
1/2
kg
płatów śledziowych
-
2
limonki (sok i skórka)
-
2
tbsp
oliwy z oliwek
-
3
tbsp
musztardy francuskiej
-
1
czerwona cebula
-
4
ogórki kiszone
-
200
g
grzybki marynowane
(mogą też być pieczarki)
-
2
jajka ugotowane na twardo
-
Do dekoracji: pieprz, szczypiorek, pietruszka
Wskazówki
-
Jeżeli mamy płaty z solanki, myjemy je, osuszamy i kroimy w kosteczkę, jeżeli z oleju, tylko osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w kosteczkę. Śledzie wkładamy do miseczki, dodajemy sok z limonki i skórkę, musztardę francuską, pieprz, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
-
Pozostałe składniki, tj. czerwoną cebulę, ogórki kiszone, jajka ugotowane na twardo i grzybki marynowane, kroimy w drobniutką kosteczkę (mniejszą od śledzia). Kilka grzybków zostawiamy w całości do ozdoby.
-
Składniki układamy warstwami w pierścieniu, ale jeżeli go nie macie, tatar będzie się pięknie prezentował w małych przezroczystych miseczkach lub słoiczkach. Zaczynamy od śledzi, następnie ogórek kiszony, czerwona cebula, grzybki i jajka. Tatara dekorujemy szczypiorkiem/pietruszką i całymi grzybkami. Smacznego!
Notatki
Tatara można podać z kwaśną śmietaną i pieczywem.