Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia wspaniale prezentuje się na stole z przekąskami. Pyszny i bardzo prosty do zrobienia.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1/2 kg płatów śledziowych
  • 2 limonki (sok i skórka)
  • 2 tbsp oliwy z oliwek
  • 3 tbsp musztardy francuskiej
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 200 g grzybki marynowane (mogą też być pieczarki)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Do dekoracji: pieprz, szczypiorek, pietruszka
Wskazówki
  1. Jeżeli mamy płaty z solanki, myjemy je, osuszamy i kroimy w kosteczkę, jeżeli z oleju, tylko osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w kosteczkę. Śledzie wkładamy do miseczki, dodajemy sok z limonki i skórkę, musztardę francuską, pieprz, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
  2. Pozostałe składniki, tj. czerwoną cebulę, ogórki kiszone, jajka ugotowane na twardo i grzybki marynowane, kroimy w drobniutką kosteczkę (mniejszą od śledzia). Kilka grzybków zostawiamy w całości do ozdoby.
  3. Składniki układamy warstwami w pierścieniu, ale jeżeli go nie macie, tatar będzie się pięknie prezentował w małych przezroczystych miseczkach lub słoiczkach. Zaczynamy od śledzi, następnie ogórek kiszony, czerwona cebula, grzybki i jajka. Tatara dekorujemy szczypiorkiem/pietruszką i całymi grzybkami. Smacznego!
Notatki

Tatara można podać z kwaśną śmietaną i pieczywem.