Szpinakowe gofry z omletem i szynką
Szpinakowe gofry z omletem i szynką, w zestawieniu ze zwykłymi kanapkami, zrobią furorę w szkole. Twoje dzieciaki będą zachwycone!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
Składniki na gofry
-
1/2
cup
oleju rzepakowego
-
1 1/3
cup
mleka
-
2
jajka
-
1 1/2
cup
mąki pszennej
-
1 1/2
tsp
proszku do pieczenia
-
4
tbsp
zblendowanego szpinaku
(użyłam mrożonego)
-
1
tsp
Vegeta Natur z czosnkiem
Składniki na omlet
-
4
jajka
-
50
ml
mleka
-
1/2
tbsp
masła
-
sól, pieprz
Dodatkowo: serek śmietankowy, szynka, zielony ogórek, sałata
Wskazówki
-
Wszystkie składnik na ciasto umieszczamy w misce miksera i miksujemy do połączenia się składników i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Czas pieczenia zależy od rodzaju gofrownicy i jej mocy, wiec musicie go odpowiednio dostosować. Gofry po upieczeniu odkładamy na metalową kratkę.
-
Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, szczyptę soli i pieprzu, wszystko mieszamy widelcem. Na średniej patelni rozpuszczamy masło, wlewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem. Po 2 minutach przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy do zarumienienia. Po upieczeniu wykładamy omlet na talerz i kroimy na cztery części.
-
Pozostało już nam tylko wszystko złożyć w całość. Pierwszego gofra smarujemy serkiem, kładziemy plasterki szybki, omlet, zielonego ogórka i sałatę, przykrywamy drugim gofrem tworząc „kanapkę”. Smacznego!