Szpinakowe gofry z omletem i szynką

Szpinakowe gofry z  omletem i szynką, w zestawieniu ze zwykłymi kanapkami, zrobią furorę w szkole. Twoje dzieciaki będą zachwycone!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
    Składniki na gofry
  • 1/2 cup oleju rzepakowego
  • 1 1/3 cup mleka
  • 2 jajka
  • 1 1/2 cup mąki pszennej
  • 1 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • 4 tbsp zblendowanego szpinaku (użyłam mrożonego)
  • 1 tsp Vegeta Natur z czosnkiem
  • Składniki na omlet
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1/2 tbsp masła
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo: serek śmietankowy, szynka, zielony ogórek, sałata
Wskazówki
  1. Wszystkie składnik na ciasto umieszczamy w misce miksera i miksujemy do połączenia się składników i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Czas pieczenia zależy od rodzaju gofrownicy i jej mocy, wiec musicie go odpowiednio dostosować. Gofry po upieczeniu odkładamy na metalową kratkę.
  2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, szczyptę soli i pieprzu, wszystko mieszamy widelcem. Na średniej patelni rozpuszczamy masło, wlewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem. Po 2 minutach przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy do zarumienienia. Po upieczeniu wykładamy omlet na talerz i kroimy na cztery części.
  3. Pozostało już nam tylko wszystko złożyć w całość. Pierwszego gofra smarujemy serkiem, kładziemy plasterki szybki, omlet, zielonego ogórka i sałatę, przykrywamy drugim gofrem tworząc „kanapkę”. Smacznego!