Sernik krówkowy

Sernik krówkowy idealny na każdą okazję. To pyszny sernik pieczony na migdałowym spodzie. Do tego masa krówkowa o smaku czekoladowym. Polecam!
Porcje: 1 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 80 minut
Składniki
    Składniki na spód
  • 100 g maślanych herbatników
  • 100 g mąki migdałowej
  • 100 g masła
  • Składniki na masę serową
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone o smaku karmelu
  • 150 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 5 jajek
  • 1 tsp pasty waniliowej
  • 2 tbsp mąki ziemniaczanej
  • 1 tbsp mąki pszennej
  • 100 g białej czekolady
  • Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym
Wskazówki
  1. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy wałkiem. Dodajemy do nich mąkę migdałową oraz roztopione masło. Całość mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy i przyklepujemy łyżką.
  2. Twaróg, mascarpone, cukier puder, pastę waniliową , śmietankę, mąkę pszenną i ziemniaczaną i jajka wkładamy do misy miksera i miksujemy na gładką masę. Pod koniec dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy sernik w 180 °C z termoobiegiem przez 60 minut. Ja dodatkowo wkładam na dno piekarnika blachę z wodą. .
  3. Po wystudzeniu wierzch sernika smarujemy masą korówkową i posypujemy startą białą czekoladą lub migdałami. Smacznego!