Sernik krówkowy
Sernik krówkowy idealny na każdą okazję. To pyszny sernik pieczony na migdałowym spodzie. Do tego masa krówkowa o smaku czekoladowym. Polecam!
Porcje:
1
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
80
minut
Składniki
Składniki na spód
-
100
g
maślanych herbatników
-
100
g
mąki migdałowej
-
100
g
masła
Składniki na masę serową
-
1
kg
twarogu z wiaderka
-
250
g
serka mascarpone o smaku karmelu
-
150
g
cukru pudru
-
200
ml
śmietanki 30%
-
5
jajek
-
1
tsp
pasty waniliowej
-
2
tbsp
mąki ziemniaczanej
-
1
tbsp
mąki pszennej
-
100
g
białej czekolady
Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym
Wskazówki
-
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy wałkiem. Dodajemy do nich mąkę migdałową oraz roztopione masło. Całość mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy i przyklepujemy łyżką.
-
Twaróg, mascarpone, cukier puder, pastę waniliową , śmietankę, mąkę pszenną i ziemniaczaną i jajka wkładamy do misy miksera i miksujemy na gładką masę. Pod koniec dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy sernik w 180 °C z termoobiegiem przez 60 minut. Ja dodatkowo wkładam na dno piekarnika blachę z wodą. .
-
Po wystudzeniu wierzch sernika smarujemy masą korówkową i posypujemy startą białą czekoladą lub migdałami. Smacznego!