Schab w sosie cebulowym
Schab w sosie cebulowym to świetny pomysł na obiad. Jest bardzo prosty do zrobienia, a do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
90
minut
Składniki
-
1/2
kg
schabu bez kości
-
3
duże cebule
-
500
ml
bulionu wołowego
-
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
-
listki laurowe, ziele angielskie
-
1/2
cup
wody
-
2
tbsp
mąki pszennej
-
olej do smażenia
Wskazówki
-
Schab kroimy na plastry. Mięs posypujemy sola, pieprzem, słodką i ostrą papryką. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na mocnym ogniu z obu stron do lekkiego zrumienienia.
-
Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i dodajemy do mięsa. Wszystko razem smażymy, a następnie zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy pod przykryciem około godziny.
-
Mięso przesuwamy na bok, dodajemy do sosu wodę z mąką i gotujemy jeszcze około 5 minut.
-
Schab podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem śląskie kluski i buraczki. Smacznego!