Schab w sosie cebulowym

Schab w sosie cebulowym to świetny pomysł na obiad. Jest bardzo prosty do zrobienia, a do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 90 minut
Składniki
  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 3 duże cebule
  • 500 ml bulionu wołowego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • listki laurowe, ziele angielskie
  • 1/2 cup wody
  • 2 tbsp mąki pszennej
  • olej do smażenia
Wskazówki
  1. Schab kroimy na plastry. Mięs posypujemy sola, pieprzem, słodką i ostrą papryką. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na mocnym ogniu z obu stron do lekkiego zrumienienia.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i dodajemy do mięsa. Wszystko razem smażymy, a następnie zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy pod przykryciem około godziny.
  3. Mięso przesuwamy na bok, dodajemy do sosu wodę z mąką i gotujemy jeszcze około 5 minut.
  4. Schab podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem śląskie kluski i buraczki. Smacznego!