Sałatka ze szparagami, jajkiem i sosem cezar

Sałatka ze szparagami to rewelacyjny i bardzo sezonowy przepis. Zapraszam do testowania!
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
    Składniki na sos
  • 4 tbsp majonezu
  • 2 tbsp sosu worcestershire
  • 1 tsp musztardy
  • 1 tsp miodu
  • 1 tsp soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • Składniki na sałatkę
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1 duży malinowy pomidor
  • 4 jajka
  • 2 miseczki sałaty np. lodowej, rzymskiej, rukoli, radicchio
  • dymka
  • ser Grana Padano
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki sosu, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki.
  3. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki. Łodyżki kroimy na 2 centymetrowe kawałki, główki pozostawiamy w całości. Szparagi wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, odcedzamy na sitku.
  4. Sałatę układamy na talerzach, polewamy sosem. Dodajemy szparagi, jajka oraz pokrojonego w kosteczkę pomidora. Posypujemy posiekaną dymką. Po wierzchu posypujemy tartym serem i pieprzem. Smacznego!