Sałatka ze szparagami, jajkiem i sosem cezar
Sałatka ze szparagami to rewelacyjny i bardzo sezonowy przepis. Zapraszam do testowania!
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
Składniki na sos
-
4
tbsp
majonezu
-
2
tbsp
sosu worcestershire
-
1
tsp
musztardy
-
1
tsp
miodu
-
1
tsp
soku z cytryny
-
sól, pieprz
Składniki na sałatkę
-
1/2
pęczka zielonych szparagów
-
1
duży malinowy pomidor
-
4
jajka
-
2
miseczki sałaty np. lodowej, rzymskiej, rukoli, radicchio
-
dymka
-
ser Grana Padano
Wskazówki
-
Wszystkie składniki sosu, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
-
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki.
-
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki. Łodyżki kroimy na 2 centymetrowe kawałki, główki pozostawiamy w całości. Szparagi wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, odcedzamy na sitku.
-
Sałatę układamy na talerzach, polewamy sosem. Dodajemy szparagi, jajka oraz pokrojonego w kosteczkę pomidora. Posypujemy posiekaną dymką. Po wierzchu posypujemy tartym serem i pieprzem. Smacznego!