Sałatka z makaronem orzo

Smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem w kształcie ryżu.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 250 g makaron orzo
  • 1 długi ogórek zielony
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 200 g szynki konserwowej
  • Sos
  • 4 tbsp jogurt grecki
  • 4 tbsp majonez
  • 1 tbsp musztarda
  • 3-4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, pieprz czarny
  • koperek lub natka pietruszki
Wskazówki
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Po odcedzeniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
  2. Przygotowujemy sos czosnkowy: majonez mieszamy z jogurtem greckim i musztardą. Czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy koperek lub natkę według upodobań. Mieszamy wszystkie składniki sosu.
  3. Kukurydzę odcedzamy z zalewy, szynkę i ogórka kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie dodatki z makaronem i sosem. Smacznego!