Sałatka z makaronem orzo
Smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem w kształcie ryżu.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
250
g
makaron orzo
-
1
długi ogórek zielony
-
puszka kukurydzy konserwowej
-
200
g
szynki konserwowej
Sos
-
4
tbsp
jogurt grecki
-
4
tbsp
majonez
-
1
tbsp
musztarda
-
3-4
ząbki czosnku
-
zioła prowansalskie, pieprz czarny
-
koperek lub natka pietruszki
Wskazówki
-
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu. Po odcedzeniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
-
Przygotowujemy sos czosnkowy: majonez mieszamy z jogurtem greckim i musztardą. Czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy koperek lub natkę według upodobań. Mieszamy wszystkie składniki sosu.
-
Kukurydzę odcedzamy z zalewy, szynkę i ogórka kroimy w kostkę. Łączymy wszystkie dodatki z makaronem i sosem. Smacznego!