Sałatka z kaszy bulgur, cukinii i sera koziego
Szybka sałatka z kaszy bulgur to świetny pomysł na kolacje, można też zabrać ją do pracy :)
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
500
ml
bulionu warzywnego
-
200
g
kaszy bulgur
-
4
tbsp
oliwy
-
1
cebula
-
4
ząbki czosnku
-
1
cukinia
-
200
g
sera koziego
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, chia (nasiona szałwii hiszpańskiej)
Wskazówki
-
Kaszę bulgur gotujemy w warzywnym bulionie, na małym ogniu, około 10-12 minut. Odcedzamy.
-
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną na plasterki cukinie i smażymy, aż zmięknie. Pod koniec dodajemy ugotowaną kaszę, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
-
Wystudzoną kaszę z warzywami posypujemy pokruszonym kozim serem, nasionami chia i serwujemy. Smacznego!