Sałatka z kaszy bulgur, cukinii i sera koziego

Szybka sałatka z kaszy bulgur  to świetny pomysł na kolacje, można też zabrać ją do pracy :)
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 g kaszy bulgur
  • 4 tbsp oliwy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 200 g sera koziego
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, chia (nasiona szałwii hiszpańskiej)
Wskazówki
  1. Kaszę bulgur gotujemy w warzywnym bulionie, na małym ogniu, około 10-12 minut. Odcedzamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną na plasterki cukinie i smażymy, aż zmięknie. Pod koniec dodajemy ugotowaną kaszę, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Wystudzoną kaszę z warzywami posypujemy pokruszonym kozim serem, nasionami chia i serwujemy. Smacznego!