Sałatka z grillowaną polędwiczką

Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek zielony
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 mała cebula czerwona
  • 4 pomidory suszone
  • 135 g sera Favita
  • 2 tbsp ziarna słonecznika, pestki dyni, orzechy pinii
  • sól, pieprz
  • 1 bagietka
  • Sos
  • 2 tbsp octu winnego
  • 5 tbsp oliwy z oliwek
  • 1 tsp musztardy
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Do słoiczka wlewamy ocet winny, dodajemy sól, pieprz i musztardę. Zakręcamy i mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie dodajemy oliwę i intensywnie mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy sos do lodówki.
  2. Polędwiczkę smarujemy olejem, posypujemy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie i grillujemy mięso około 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy polędwiczkę z patelni i pozwalamy jej "odpocząć" przez około 10 minut. W tym czasie przygotujemy warzywa.
  3. Na talerz na którym będziemy serwować sałatkę, układamy pokrojone warzywa: sałatę lodową, pomidora, ogórka, paprykę, czerwoną cebulę i suszone pomidory. Na wierzch układamy ser i pokrojoną polędwiczkę. Polewamy sosem i posypujemy prażonymi ziarenkami. Smacznego!
  4. Propozycja podania: grillowana bagietka
Notatki

Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Bagietkę kroimy na kromki, skrapiamy oliwą i grillujemy na patelni.