Sałatka z bobem, boczniakami i kiełbasą chorizo
Smaczna, letnia sałatka z bobem, kiełbaską chorizo i boczniakami. Sałatka z charakterem, pełna smaku, aromatu i lekko pikantna.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
200
g
roszponki
-
1
czerwona cebula
-
100
g
kiełbasy chorizo
-
1
cup
bobu
-
100
g
boczniaków
-
2
ząbki czosnku
-
4
tbsp
oliwy extra virgin
-
2
tbsp
octu balsamicznego
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
W rondelku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy bób i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy, płuczemy pod zimną wodą i obieramy ze skórki. Chorizo obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Czosnek drobno siekamy.
-
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chorizo i smażymy, aż kiełbasa się lekko wytopi. Dodajemy czosnek i bób oraz boczniaki porozrywane na mniejsze kawałki. Wszystko smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zalewamy octem oraz doprawić solą i pieprzem, mieszamy. Dusimy na małym ogniu jeszcze przez chwilę.
-
Na talerzach układamy roszponkę i czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Następnie wykładamy zawartość patelni: chorizo z bobem i boczniakami. Sałatkę polewamy powstałym sosem po chorizo z octem balsamicznym. Podajemy od razy jeszcze ciepłą z pieczywem. Smacznego!