Sałatka z bobem, boczniakami i kiełbasą chorizo

Smaczna, letnia sałatka z bobem, kiełbaską chorizo i boczniakami. Sałatka z charakterem, pełna smaku, aromatu i lekko pikantna.
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 200 g roszponki
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 1 cup bobu
  • 100 g boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 tbsp oliwy extra virgin
  • 2 tbsp octu balsamicznego
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. W rondelku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy bób i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy, płuczemy pod zimną wodą i obieramy ze skórki. Chorizo obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Czosnek drobno siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy chorizo i smażymy, aż kiełbasa się lekko wytopi. Dodajemy czosnek i bób oraz boczniaki porozrywane na mniejsze kawałki. Wszystko smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zalewamy octem oraz doprawić solą i pieprzem, mieszamy. Dusimy na małym ogniu jeszcze przez chwilę.
  3. Na talerzach układamy roszponkę i czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Następnie wykładamy zawartość patelni: chorizo z bobem i boczniakami. Sałatkę polewamy powstałym sosem po chorizo z octem balsamicznym. Podajemy od razy jeszcze ciepłą z pieczywem. Smacznego!