Sałatka wiosenna

Czuć wiosnę, nowalijki na straganach :)
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 10 minut
Czas całkowity: 20 minut
Składniki
  • 3 jajka
  • 2 główki sałaty rzymskiej mini
  • młode listki: botwiny, rukoli, szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • kiełki z rzodkiewki lub rzeżucha
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 tbsp majonezu
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, nasiona chia
Wskazówki
  1. Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki.
  2. Jogurt naturalny łączymy z majonezem, doprawiamy przyprawami i mieszamy.
  3. W misce układamy porwaną sałatę rzymską, młode listki botwinki, szpinaku i rukoli. Polewamy sosem jogurtowo-majonezowym. Następnie układamy: zielonego ogórka pokrojonego w cieniutkie wstęgi, rzodkiewkę pokrojoną w plasterki, cebulkę w piórka i jajka podzielone na ćwiartki. Wszystko posypujemy kiełkami i nasionami chia. Smacznego!