Sałatka wiosenna
Czuć wiosnę, nowalijki na straganach :)
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
10
minut
Przyrządzanie:
10
minut
Czas całkowity:
20
minut
Składniki
-
3
jajka
-
2
główki sałaty rzymskiej mini
-
młode listki: botwiny, rukoli, szpinaku
-
1
czerwona cebula
-
1
zielony ogórek
-
1
pęczek rzodkiewek
-
kiełki z rzodkiewki lub rzeżucha
-
200
g
jogurtu naturalnego
-
3
tbsp
majonezu
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, nasiona chia
Wskazówki
-
Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki.
-
Jogurt naturalny łączymy z majonezem, doprawiamy przyprawami i mieszamy.
-
W misce układamy porwaną sałatę rzymską, młode listki botwinki, szpinaku i rukoli. Polewamy sosem jogurtowo-majonezowym. Następnie układamy: zielonego ogórka pokrojonego w cieniutkie wstęgi, rzodkiewkę pokrojoną w plasterki, cebulkę w piórka i jajka podzielone na ćwiartki. Wszystko posypujemy kiełkami i nasionami chia. Smacznego!