Sałatka wiosenna
Polecam pyszną sałatką z tego co w tym okresie najlepsze: rzodkiewka, szparagi, ogórek małosolny i młode ziemniaczki. Mniam :) Sałatka świetnie się sprawdza jako dodatek do grillowanej karkówki.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
1/2
kg
młodych ziemniaków
-
2
tbsp
oliwy
-
pęczek zielonych szparagów
-
pęczek rzodkiewek
-
2-3
ogórki małosolne
-
1
czerwona cebula
-
sok z 1/2 cytryny
Składniki na sos
-
2
tbsp
majonezu
-
1
tbsp
musztardy francuskiej
-
sok z 1/2 cytryny
-
1
tsp
skórka z cytryny
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu kroimy na połówki lub ćwiartki.
-
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Smażymy szparagi przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
-
Czerwoną cebulkę kroimy na plasterki, zalewamy sokiem z cytryny, solimy, ugniatamy i odstawiamy aby zmiękła.
-
Do miski wkładamy składniki na sos: majonez, musztardę francuską, sok i skórkę z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę rzodkiewki i ogórki małosolne.
-
A następnie ugotowane ziemniaki i usmażone szparagi. Wszystko dokładnie mieszamy i na wierzchu układamy wcześniej przygotowaną czerwoną cebulkę. Smacznego!