Sałatka wiosenna

Polecam pyszną sałatką z tego co w tym okresie najlepsze: rzodkiewka, szparagi, ogórek małosolny i młode ziemniaczki. Mniam :) Sałatka świetnie się sprawdza jako dodatek do grillowanej karkówki.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 2 tbsp oliwy
  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek rzodkiewek
  • 2-3 ogórki małosolne
  • 1 czerwona cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • Składniki na sos
  • 2 tbsp majonezu
  • 1 tbsp musztardy francuskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 tsp skórka z cytryny
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu kroimy na połówki lub ćwiartki.
  2. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Smażymy szparagi przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
  3. Czerwoną cebulkę kroimy na plasterki, zalewamy sokiem z cytryny, solimy, ugniatamy i odstawiamy aby zmiękła.
  4. Do miski wkładamy składniki na sos: majonez, musztardę francuską, sok i skórkę z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę rzodkiewki i ogórki małosolne.
  5. A następnie ugotowane ziemniaki i usmażone szparagi. Wszystko dokładnie mieszamy i na wierzchu układamy wcześniej przygotowaną czerwoną cebulkę. Smacznego!