Sałatka makaronowa z cieciorką i fetą

Jutro Andrzejki. Obchodzicie to święto? Jeśli planujecie bawić się na domówce - zachęcam do przygotowania tej pysznej sałatki makaronowej z cieciorką i fetą.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
    Składniki na sos
  • 100 ml oliwy
  • 1 tbsp miodu
  • 1 tbsp musztardy
  • sól, pieprz
  • Składniki na sałatkę
  • 250 g makaronu orzo
  • 160 g cieciorki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 czerwona cebula
  • 20 pomidorków koktajlowych (użyłam żółtych)
  • 100 g czarnych oliwek
  • 100-150 g sera feta
  • natka pietruszki
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Do słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy miód, musztardę, pieprz i sól. Zakręcamy słoik i energicznie potrząsamy, aby uzyskać jednolitą emulsję.
  2. Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Cieciorkę odsączamy z zalewy. Paprykę, ogórka i czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki siekamy, a oliwki kroimy na połówki lub plasterki.
  3. Do miski przekładamy makaron, paprykę, ogórka, ciecierzycę, pomidorki, cebulę, oliwki, natkę pietruszki i kruszymy ser feta, następnie dodajemy sos miodowo-musztardowy i wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego!