Sałatka makaronowa z cieciorką i fetą
Jutro Andrzejki. Obchodzicie to święto? Jeśli planujecie bawić się na domówce - zachęcam do przygotowania tej pysznej sałatki makaronowej z cieciorką i fetą.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
Składniki na sos
-
100
ml
oliwy
-
1
tbsp
miodu
-
1
tbsp
musztardy
-
sól, pieprz
Składniki na sałatkę
-
250
g
makaronu orzo
-
160
g
cieciorki
-
1
czerwona papryka
-
1
ogórek szklarniowy
-
1
czerwona cebula
-
20
pomidorków koktajlowych
(użyłam żółtych)
-
100
g
czarnych oliwek
-
100-150
g
sera feta
-
natka pietruszki
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania sosu. Do słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy miód, musztardę, pieprz i sól. Zakręcamy słoik i energicznie potrząsamy, aby uzyskać jednolitą emulsję.
-
Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Cieciorkę odsączamy z zalewy. Paprykę, ogórka
i czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki siekamy, a oliwki kroimy na połówki lub plasterki.
-
Do miski przekładamy makaron, paprykę, ogórka, ciecierzycę, pomidorki, cebulę, oliwki, natkę pietruszki i kruszymy ser feta, następnie dodajemy sos miodowo-musztardowy i wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego!