Rolada z jabłkami

Pyszna i delikatna rolada biszkoptowa z jabłkami. Ciasto robi się szybko i łatwo, wystarczy 30 min. i podwieczorek gotowy. Udekorowana kremem śmietankowym z mascarpone i prażonymi migdałami prezentuje się przepięknie. Wypróbuj!
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 45 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • Dodatkowo
  • 5 jabłek
  • 30 g cukru
  • 1 tbsp cynamonu
  • Składniki na krem
  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tbsp cukru pudru
  • płatki migdałów prażone na suchej patelni
Wskazówki
  1. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, cynamonu i dokładnie mieszamy. Jabłka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na jabłka i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 20 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ściereczką, ostrożnie odwracamy na drugą stronę, usuwamy papier i od razu zwijamy jeszcze gorącą roladę pomagając sobie ściereczką. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. Roladę wystarczy oprószyć cukrem pudrem i jest gotowa, ale jeżeli chcecie, żeby wyglądała i smakowała jeszcze lepiej przygotujcie do niej masę śmietanką z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Roladę smarujemy kremem, ozdabiamy kawałkami świeżego jabłka i prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego!