Pyszna i delikatna rolada biszkoptowa z jabłkami. Ciasto robi się szybko i łatwo, wystarczy 30 min. i podwieczorek gotowy. Udekorowana kremem śmietankowym z mascarpone i prażonymi migdałami prezentuje się przepięknie. Wypróbuj!
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, cynamonu i dokładnie mieszamy. Jabłka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na jabłka i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 20 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ściereczką, ostrożnie odwracamy na drugą stronę, usuwamy papier i od razu zwijamy jeszcze gorącą roladę pomagając sobie ściereczką. Odstawiamy do wystudzenia.
Roladę wystarczy oprószyć cukrem pudrem i jest gotowa, ale jeżeli chcecie, żeby wyglądała i smakowała jeszcze lepiej przygotujcie do niej masę śmietanką z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Roladę smarujemy kremem, ozdabiamy kawałkami świeżego jabłka i prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego!