Polędwiczka w sosie z whisky
Nie ma obawy o procenty :) podczas gotowania wszystko wyparowuje i pozostanie jedynie wspaniały smak whisky.
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
90
minut
Składniki
-
1
polędwica wieprzowa
-
1
cebula
-
2
ząbki czosnku
-
50
ml
whisky
-
100
ml
bulionu
-
200
ml
śmietany 30%
-
1
tsp
musztardy z whisky
-
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, słodka papryka
(lub gotowana mieszanka przypraw np. marynata o smaku whisky)
-
oliwa
-
natka pietruszki
Wskazówki
-
W miseczce przygotowujemy marynatę do mięsa: łączymy oliwę z przyprawami. Polędwicę kroimy na 2 centymetrowe plastry, nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
-
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i na dużym ogniu odsmażamy mięso z obu stron. Po obsmażeniu odkładamy mięso na talerz.
-
Na tą samą patelnię wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Zmniejszamy ogień i przesmażamy warzywa około 2 minuty. Następnie dodajemy polędwicę i wlewamy whisky. Alkohol odparuje jeżeli będziecie go gotować przez około 1 minutę (możecie też zaszaleć i podpalić potrawę na patelni :) odsunąć patelnie na bok, lekko przechylić, aby płomień palnika zapalił alkohol - ale uważajcie, żeby wszystko odbyło się bezpiecznie - płomień pojawi się nagle i będzie wysoki - jeżeli nie macie doświadczenia z flambirowaniem, róbcie to ostrożnie!)
-
Następnie dodajemy bulion, śmietanę, musztardę, mieszamy i gotujemy chwilę, aż sos zacznie się redukować i gęstnieć. W między czasie przewracamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem z gnocchi i buraczkami. Smacznego!