Polędwiczka w sosie z whisky

Nie ma obawy o procenty :)  podczas gotowania wszystko wyparowuje i pozostanie jedynie wspaniały smak whisky.
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 90 minut
Składniki
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml whisky
  • 100 ml bulionu
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 tsp musztardy z whisky
  • Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, słodka papryka (lub gotowana mieszanka przypraw np. marynata o smaku whisky)
  • oliwa
  • natka pietruszki
Wskazówki
  1. W miseczce przygotowujemy marynatę do mięsa: łączymy oliwę z przyprawami. Polędwicę kroimy na 2 centymetrowe plastry, nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
  2. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i na dużym ogniu odsmażamy mięso z obu stron. Po obsmażeniu odkładamy mięso na talerz.
  3. Na tą samą patelnię wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Zmniejszamy ogień i przesmażamy warzywa około 2 minuty. Następnie dodajemy polędwicę i wlewamy whisky. Alkohol odparuje jeżeli będziecie go gotować przez około 1 minutę (możecie też zaszaleć i podpalić potrawę na patelni :) odsunąć patelnie na bok, lekko przechylić, aby płomień palnika zapalił alkohol - ale uważajcie, żeby wszystko odbyło się bezpiecznie - płomień pojawi się nagle i będzie wysoki - jeżeli nie macie doświadczenia z flambirowaniem, róbcie to ostrożnie!)
  4. Następnie dodajemy bulion, śmietanę, musztardę, mieszamy i gotujemy chwilę, aż sos zacznie się redukować i gęstnieć. W między czasie przewracamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem z gnocchi i buraczkami. Smacznego!