Polędwiczka wieprzowa w słodkim sosie chili
To jedno moich ulubionych dań azjatyckich. Musisz koniecznie spróbować!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
1
wieprzowa polędwiczka
-
1
tbsp
mąki ziemniaczanej
-
4
tbsp
mąki pszennej
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
woda
-
sól
-
olej do smażenia
-
3
kolorowe papryki
-
1
cebula
-
250
ml
Słodki sos chili - Asia Flavours
-
dymka
-
ziarenka sezamu
-
ryż
Wskazówki
-
Polędwiczkę kroimy w kostkę, solimy i oprószamy mąką ziemniaczaną.
-
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia i podlewamy wodą, mieszamy i dolewamy kolejną małą porcję wody, aż uzyskamy ciasto konsystencji śmietany. Do ciasta wrzucamy polędwiczkę i mieszamy.
-
Obtoczone w cieście mięso smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron, a po upieczeniu odsączamy na papierze kuchennym.
-
Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy kolorowe papryki pokrojone w kostkę i smażymy kilka minut. Na końcu dodajemy sos słodkie chili i wczesnej podsmażoną polędwiczkę.
-
Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.
-
Danie podajemy z ryżem posypane dymką i sezamem. Smacznego!