Polędwiczka wieprzowa w słodkim sosie chili

To jedno moich ulubionych dań azjatyckich. Musisz koniecznie spróbować!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1 wieprzowa polędwiczka
  • 1 tbsp mąki ziemniaczanej
  • 4 tbsp mąki pszennej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • woda
  • sól
  • olej do smażenia
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 250 ml Słodki sos chili - Asia Flavours
  • dymka
  • ziarenka sezamu
  • ryż
Wskazówki
  1. Polędwiczkę kroimy w kostkę, solimy i oprószamy mąką ziemniaczaną.
  2. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy proszek do pieczenia i podlewamy wodą, mieszamy i dolewamy kolejną małą porcję wody, aż uzyskamy ciasto konsystencji śmietany. Do ciasta wrzucamy polędwiczkę i mieszamy.
  3. Obtoczone w cieście mięso smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron, a po upieczeniu odsączamy na papierze kuchennym.
  4. Na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy kolorowe papryki pokrojone w kostkę i smażymy kilka minut. Na końcu dodajemy sos słodkie chili i wczesnej podsmażoną polędwiczkę.
  5. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut.
  6. Danie podajemy z ryżem posypane dymką i sezamem. Smacznego!