Placki ziemniaczane z gulaszem

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 90 minut
Składniki
    Placki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 tbsp mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Gulasz
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 2 tbsp mąki
  • 2 tbsp przecieru pomidorowego
  • 2 cup wody
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
Wskazówki
  1. Mięso kroimy w paski, obsypujemy solą, pieprzem, dwoma rodzajami papryki i mąką. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, przysmażamy mięso. Do tego samego garnka dodajemy cebulę, paprykę, ziele angielskie, listki laurowe, koncentrat pomidorowy, podsmażamy kilka minut, a następnie podlewamy wodą. Gulasz dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (około godziny), doprawiamy do smaku.
  2. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (niektórzy ścierają na małych oczkach, ja wolą na papkę ziemniaczaną). Jeżeli ziemniaki są bardzo wodniste, odkładamy na 10 minut na sito, aby się odsączyły. Wodę odlewamy, skrobię zbieramy i dodajemy do ziemniaków. Cebulę drobno siekamy. Masę ziemniaczaną mieszamy z cebulą, jajkiem i mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej smażymy cienkie placki na mocno rozgrzanej patelni. Podajemy gorące – najlepiej smakują ze śmietaną i z gulaszem. Smacznego!