Pianka porzeczkowo-agrestowa

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 180 minut
Czas całkowity: 240 minut
Składniki
  • 1 cup czerwonych porzeczek
  • 1 cup zielonego agrestu
  • 1 czerwona galaretka, np. truskawkowa
  • 1 zielona galaretka, np. agrestowa
  • 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka (530 g)
Wskazówki
  1. Owoce myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Oddzielnie rozgotowujemy owoce: porzeczki i agrest, podlewamy łyżką wody. Następnie miksujemy owoce.
  2. Każdą galaretkę zalewamy 125 ml wrzątku i dokładnie mieszamy. Studzimy.
  3. Zieloną galaretkę mieszamy z puree agrestowym, a czerwoną z musem porzeczkowym.
  4. Schłodzone mleko ubijamy na pianę. Połowę łączymy z czerwoną galaretką. Wylewamy do formy wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Drugą połowę mleka łączymy z zieloną galaretką i wlewamy ją, gdy pianka w lodówce zacznie tężeć, tak by utworzyły się dwie kolorowe warstwy. Wstawiamy formę do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem kroimy i ozdabiamy owocami. Smacznego!