Pianka porzeczkowo-agrestowa
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
180
minut
Czas całkowity:
240
minut
Składniki
-
1
cup
czerwonych porzeczek
-
1
cup
zielonego agrestu
-
1
czerwona galaretka, np. truskawkowa
-
1
zielona galaretka, np. agrestowa
-
1
puszka skondensowanego słodzonego mleka
(530 g)
Wskazówki
-
Owoce myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Oddzielnie rozgotowujemy owoce: porzeczki i agrest, podlewamy łyżką wody. Następnie miksujemy owoce.
-
Każdą galaretkę zalewamy 125 ml wrzątku i dokładnie mieszamy. Studzimy.
-
Zieloną galaretkę mieszamy z puree agrestowym, a czerwoną z musem porzeczkowym.
-
Schłodzone mleko ubijamy na pianę. Połowę łączymy z czerwoną galaretką. Wylewamy do formy wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Drugą połowę mleka łączymy z zieloną galaretką i wlewamy ją, gdy pianka w lodówce zacznie tężeć, tak by utworzyły się dwie kolorowe warstwy. Wstawiamy formę do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem kroimy i ozdabiamy owocami. Smacznego!