Penne z pieczarkami i serem Lazur
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
25
minut
Przyrządzanie:
5
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
1
por
-
8
plastrów chudego bekonu
-
250
g
pieczarek
-
6
tbsp
bulionu
-
ser Lazur błękitny
-
2
tbsp
oliwy
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki
Wskazówki
-
Wcześniej wkładamy ser Lazur do zamrażalnika, aby można go było łatwo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
-
Oliwę rozgrzewamy w rondlu i smażymy posiekanego pora. Następnie dodajemy bekon pokrojony w cienkie paseczki. Pieczarki kroimy na plasterki i dodajemy do rondla. Wszystko podlewamy bulionem i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż większość płynu odparuje.
-
W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Odsączamy i wrzucamy do rondla, razem z serem startym na grubych oczkach. Delikatnie mieszamy i dusimy około 2 minut, aż ser się rozpuści. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec posypujemy natką. Smacznego!