Penne z pieczarkami i serem Lazur

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 25 minut
Przyrządzanie: 5 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 1 por
  • 8 plastrów chudego bekonu
  • 250 g pieczarek
  • 6 tbsp bulionu
  • ser Lazur błękitny
  • 2 tbsp oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Wskazówki
  1. Wcześniej wkładamy ser Lazur do zamrażalnika, aby można go było łatwo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Oliwę rozgrzewamy w rondlu i smażymy posiekanego pora. Następnie dodajemy bekon pokrojony w cienkie paseczki. Pieczarki kroimy na plasterki i dodajemy do rondla. Wszystko podlewamy bulionem i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż większość płynu odparuje.
  3. W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Odsączamy i wrzucamy do rondla, razem z serem startym na grubych oczkach. Delikatnie mieszamy i dusimy około 2 minut, aż ser się rozpuści. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec posypujemy natką. Smacznego!