Pasiasta babka

Weekend - pora upiec coś pysznego! Sprawdź mój przepisy na pyszną babkę!
Porcje: 1 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 70 minut
Składniki
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 tbsp mąki ziemniaczanej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 2 tbsp kakao
  • 4 tbsp kawy cappuccino w proszku
Wskazówki
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Miksujemy, aż składniki się połączą . Delikatnie mieszamy z mąkami i proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą pozostawiamy biała, do drugiej dodajemy kawę cappuccino rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, do trzeciej kakao. Podłużną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto umieszczamy w rękawach cukierniczych i wyciskamy na przemian trzy kolory ciasta wzdłuż długich boków przy samej ściance .
  3. Babkę pieczemy w temperaturze 180° przez ok. 50-55 min. do tzw. suchego patyczka. Smacznego!