Pasiasta babka
Weekend - pora upiec coś pysznego! Sprawdź mój przepisy na pyszną babkę!
Porcje:
1
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
40
minut
Czas całkowity:
70
minut
Składniki
-
6
jajek
-
150
g
cukru
-
150
ml
oleju rzepakowego
-
200
g
mąki pszennej
-
2
tbsp
mąki ziemniaczanej
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
2
tbsp
kakao
-
4
tbsp
kawy cappuccino w proszku
Wskazówki
-
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Miksujemy, aż składniki się połączą . Delikatnie mieszamy z mąkami i proszkiem do pieczenia.
-
Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą pozostawiamy biała, do drugiej dodajemy kawę cappuccino rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, do trzeciej kakao. Podłużną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto umieszczamy w rękawach cukierniczych i wyciskamy na przemian trzy kolory ciasta wzdłuż długich boków przy samej ściance .
-
Babkę pieczemy w temperaturze 180° przez ok. 50-55 min. do tzw. suchego patyczka. Smacznego!