Pascha czekoladowa

Jeśli lubisz paschę, koniecznie musisz spróbować jej w wersji czekoladowej z orzechami pekan i żurawiną!
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 10 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady deserowej
  • 40 g kakao
  • 4 tbsp cukru pudru
  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 100 g orzechów pekan
  • 100 g żurawiny
  • skórka z 1 limonki
  • Składniki na polewę
  • 50 g czekolady deserowej
  • 2 tbsp oliwy
  • Dodatkowo
  • orzechy pekan
  • jajeczka czekoladowe
Wskazówki
  1. Orzechy prażymy w piekarniku, a następnie siekamy. Masło roztapiamy z połamaną czekoladą. Dodajemy kakao, cukier puder i dokładnie mieszamy. Twaróg dokładnie miksujemy i łączymy z masą z masła i czekolady. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, skórkę otartą z limonki oraz żurawinę.
  2. Masę przekładamy do formy do babki wyłożonej folią spożywczą. Paschę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
  3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, łączymy ją z oliwą i mieszamy. Paschę wyjmujemy z formy, przekładamy na paterę. Dekorujemy polewą, orzechami i czekoladowymi jajeczkami. Ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego!