Pascha czekoladowa
Jeśli lubisz paschę, koniecznie musisz spróbować jej w wersji czekoladowej z orzechami pekan i żurawiną!
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
10
minut
Czas całkowity:
40
minut
Składniki
-
100
g
masła
-
100
g
czekolady deserowej
-
40
g
kakao
-
4
tbsp
cukru pudru
-
500
g
twarogu śmietankowego
-
100
g
orzechów pekan
-
100
g
żurawiny
-
skórka z 1 limonki
Składniki na polewę
-
50
g
czekolady deserowej
-
2
tbsp
oliwy
Dodatkowo
-
orzechy pekan
-
jajeczka czekoladowe
Wskazówki
-
Orzechy prażymy w piekarniku, a następnie siekamy. Masło roztapiamy z połamaną czekoladą. Dodajemy kakao, cukier puder i dokładnie mieszamy. Twaróg dokładnie miksujemy i łączymy z masą z masła i czekolady. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, skórkę otartą z limonki oraz żurawinę.
-
Masę przekładamy do formy do babki wyłożonej folią spożywczą. Paschę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
-
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, łączymy ją z oliwą i mieszamy. Paschę wyjmujemy z formy, przekładamy na paterę. Dekorujemy polewą, orzechami i czekoladowymi jajeczkami. Ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego!