Pappardelle w sosie serowym z krewetkami

Dzisiaj przepis na danie szybkie i łatwe, a wiem, że takie lubicie :) Polecam! Warto przygotować pyszne krewetki :)  
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 300 g makaron Pappardelle
  • 1 tbsp oliwy
  • 1/2 kg surowych oczyszczonych krewetek
  • 1 tbsp masła
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 330 ml śmietanki 30%
  • słodka papryka, chili cayenne, suszona pietruszka, sól
  • 100 g sera Parmezan lub Pecorino
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
Wskazówki
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
  2. Oczyszczone krewetki smażymy na oliwie, po 2 minuty z każdej strony i zdejmujemy z patelni.
  3. Wkładamy łyżkę masła, dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilkę smażymy i zalewamy śmietanką. Dodajemy przyprawy i starty ser, gotujemy chwile, aż sos zacznie się redukować i gęstnieć. Dodajemy krewetki, makaron i mieszamy.
  4. Danie wykładamy na talerz, na wierzchu układamy rukolę, pomidorki koktajlowe i tarty ser. Smacznego!
Notatki

Jak oczyścić krewetki krok po kroku dla tych, którzy nie mieli wcześniej z nimi do czynienia: 1.Zaczynamy od odcięcia główki (kupując krewetki mrożone zazwyczaj, są one już bez głowy). 2. Następnie usuwamy pancerzyk - ogonek można zostawić lub usunąć - ja usuwam. 3. Na końcu usuwamy jelito krewetki - nacinamy krewetkę wzdłuż całego grzbietu, rozchylamy nacięcie i usuwamy ciemną żyłkę czyli jelito - najłatwiej zrobić to za pomocą nożyka lub wykałaczki. 4.Płuczemy krewetki w zimnej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Teraz krewetki nadają się do przygotowania potrawy.