Mus chałwowy

Tylko trzy składniki + kwaśne owoce i masz przepyszny deser.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 500 ml śmietany 30% (śmietanę dzielimy na 2 porcje 200 ml i 300 ml)
  • 80 g białej czekolady
  • 100 g chałwy waniliowej
  • Dodatkowy
  • kwaśne owoce np. porzeczki
  • chałwa do ozdoby
Wskazówki
  1. 200 ml śmietany wlewamy do rondelka, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej śmietany dodajemy połamaną czekoladę i pokruszoną chałwę. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia się dodatków i do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Pozostałą śmietanę, 300 ml, ubijamy na sztywno. Następnie łączymy ubitą śmietanę z kremem czekoladowo-chałwowym, delikatnie mieszając.
  3. Mus przekładamy do pucharków, posypukemy pokruszoną chałwą i obkładamy owocami. Mus chłodzimy w lodówce 2-3 godziny. Smacznego!