Mus chałwowy
Tylko trzy składniki + kwaśne owoce i masz przepyszny deser.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
500
ml
śmietany 30%
(śmietanę dzielimy na 2 porcje 200 ml i 300 ml)
-
80
g
białej czekolady
-
100
g
chałwy waniliowej
Dodatkowy
-
kwaśne owoce np. porzeczki
-
chałwa do ozdoby
Wskazówki
-
200 ml śmietany wlewamy do rondelka, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej śmietany dodajemy połamaną czekoladę i pokruszoną chałwę. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia się dodatków i do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wystudzenia.
-
Pozostałą śmietanę, 300 ml, ubijamy na sztywno. Następnie łączymy ubitą śmietanę z kremem czekoladowo-chałwowym, delikatnie mieszając.
-
Mus przekładamy do pucharków, posypukemy pokruszoną chałwą i obkładamy owocami. Mus chłodzimy w lodówce 2-3 godziny. Smacznego!