Muffinki z szynką i żółtym serem

Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 25 minut
Czas całkowity: 45 minut
Składniki
  • 1 jajko
  • 65 ml oleju rzepakowego
  • 190 ml mleka
  • 2 tbsp ostrego ketchupu
  • 3/4 tsp soli
  • chili pieprz cayenne mielony (wg uznania :))
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 tbsp siekanej natki
  • 1 1/2 cup mąki
  • 2 tsp proszku do pieczenia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 5 plasterków szynki
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera
Wskazówki
  1. Jajko miksujemy z mlekiem i olejem. Dodajemy ketchup, sól, przeciśnięty czosnek, natkę oraz chili. Łączymy z przesianą mąką pomieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Szynkę, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dodajemy do ciasta, mieszamy.
  3. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180°C do suchego patyczka (około 25 minut). Smacznego!