Muffinki z szynką i żółtym serem
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
25
minut
Czas całkowity:
45
minut
Składniki
-
1
jajko
-
65
ml
oleju rzepakowego
-
190
ml
mleka
-
2
tbsp
ostrego ketchupu
-
3/4
tsp
soli
-
chili pieprz cayenne mielony
(wg uznania :))
-
2
ząbki czosnku
-
1
tbsp
siekanej natki
-
1 1/2
cup
mąki
-
2
tsp
proszku do pieczenia
-
1/2
czerwonej papryki
-
5
plasterków szynki
-
1
cebula
-
100
g
żółtego sera
Wskazówki
-
Jajko miksujemy z mlekiem i olejem. Dodajemy ketchup, sól, przeciśnięty czosnek, natkę oraz chili. Łączymy z przesianą mąką pomieszaną z proszkiem do pieczenia.
-
Szynkę, paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dodajemy do ciasta, mieszamy.
-
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180°C do suchego patyczka (około 25 minut). Smacznego!