Makaron z kurczakiem w sosie paprykowo-pomidorowym
Makaron z kurczakiem i sosem pomidorowo-paprykowym to super propozycja na obiad. Domowy sos paprykowo-pomidorowy jest bardzo prosty do przygotowania, a w dodatku zdrowy i pyszny.
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
300
g
polędwiczek lub piersi z kurczaka
-
1
tsp
słodkiej papryki
-
1
tsp
oregano
-
1
tsp
granulowanego czosnku
-
1/2
tsp
pieprzu cayenne
-
sól, pieprz
-
1
tbsp
oliwy
-
makaron
-
ser grana padano
Składniki na sos
-
1
tbsp
oliwy
-
1
czerwona papryka
-
1
duży pomidor malinowy
-
3
ząbki czosnku
-
125
g
serka śmietankowego Philadelphia
-
1/2
cup
szklanki wody z makaronu
-
świeża bazylia
-
sól, pieprz czarny, pieprzu cayenne
Wskazówki
-
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Na patelni, na oleju smażymy czosnek, paprykę pokrojoną w paseczki i pomidora pokrojonego w kostkę.
-
Przesmażone warzywa umieszczamy w blenderze, dodajemy serek, wodę z makaronu, świeżą bazylię, doprawiamy solą, pieprzem cayenne i czarnym. Blendujemy wszystko na gładką masę.
-
Kurczaka doprawiamy przyprawami i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie.
-
Dodajemy wcześniej ugotowany makaron i przygotowany sos. Wszystko mieszamy i gotujemy kilka minut.
-
Danie podajemy posypane serem grana padano i listkami świeżej bazylii. Smacznego!