Makaron z kurczakiem w sosie paprykowo-pomidorowym

Makaron z kurczakiem i sosem pomidorowo-paprykowym to super propozycja na obiad. Domowy sos paprykowo-pomidorowy jest bardzo prosty do przygotowania, a w dodatku zdrowy i pyszny.
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 300 g polędwiczek lub piersi z kurczaka
  • 1 tsp słodkiej papryki
  • 1 tsp oregano
  • 1 tsp granulowanego czosnku
  • 1/2 tsp pieprzu cayenne
  • sól, pieprz
  • 1 tbsp oliwy
  • makaron
  • ser grana padano
  • Składniki na sos
  • 1 tbsp oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 125 g serka śmietankowego Philadelphia
  • 1/2 cup szklanki wody z makaronu
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz czarny, pieprzu cayenne
Wskazówki
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Na patelni, na oleju smażymy czosnek, paprykę pokrojoną w paseczki i pomidora pokrojonego w kostkę.
  2. Przesmażone warzywa umieszczamy w blenderze, dodajemy serek, wodę z makaronu, świeżą bazylię, doprawiamy solą, pieprzem cayenne i czarnym. Blendujemy wszystko na gładką masę.
  3. Kurczaka doprawiamy przyprawami i smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie.
  4. Dodajemy wcześniej ugotowany makaron i przygotowany sos. Wszystko mieszamy i gotujemy kilka minut.
  5. Danie podajemy posypane serem grana padano i listkami świeżej bazylii. Smacznego!