Łosoś w śmietanowo-serowym sosie

Pyszny obiad, a w roli głównej łosoś w sosie śmietanowo-serowym. Ale to nie wszystko, bo jeszcze pieczone młode ziemniaczki i fasolka szparagowa. Skusicie się?
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Składniki
  • młode ziemniaki
  • oliwa
  • przyprawa do ziemniaków
  • fasolka szparagowa
  • 2 porcje filetu z łososia
  • 2 tbsp majonezu
  • 1/2 tsp czosnku granulowanego
  • 1/2 tsp słodkiej papryki
  • 1/2 tsp suszonej pietruszki
  • 1/2 cytryny
  • Składniki na sos
  • 1 tbsp oliwy
  • 4-6 ząbki czosnku
  • 2 tbsp masła
  • 1 cup śmietany 30%
  • 1/2 tsp płatków chili z suszonymi pomidorami
  • 1/2 tsp granulowanej cebuli
  • 1/2 tsp słodkiej papryki
  • 1/2 tsp suszonej pietruszki
  • 1/2 tsp oregano
  • 1/2 cup parmezanu
Wskazówki
  1. Młode ziemniaki myjemy, skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków, mieszamy i układamy na dnie garnka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 20-25 minut. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy masło, chwilkę smażymy, wlewamy śmietankę i dodajemy przyprawy, a na samym końcu starty ser. Sos gotujemy. aż zgęstnieje.
  3. Majonez mieszamy z przyprawami. Łososia smarujemy powstałą masą i posypujemy parmezanem.
  4. Układamy na podpieczonych ziemniakach i wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut.
  5. Na talerzu układamy pieczone ziemniaki, fasolkę szparagową, łososia i polewamy rybę sosem. Podajemy z połówkami cytryny. Smacznego!