Łosoś w śmietanowo-serowym sosie
Pyszny obiad, a w roli głównej łosoś w sosie śmietanowo-serowym. Ale to nie wszystko, bo jeszcze pieczone młode ziemniaczki i fasolka szparagowa. Skusicie się?
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Składniki
-
młode ziemniaki
-
oliwa
-
przyprawa do ziemniaków
-
fasolka szparagowa
-
2
porcje filetu z łososia
-
2
tbsp
majonezu
-
1/2
tsp
czosnku granulowanego
-
1/2
tsp
słodkiej papryki
-
1/2
tsp
suszonej pietruszki
-
1/2
cytryny
Składniki na sos
-
1
tbsp
oliwy
-
4-6
ząbki czosnku
-
2
tbsp
masła
-
1
cup
śmietany 30%
-
1/2
tsp
płatków chili z suszonymi pomidorami
-
1/2
tsp
granulowanej cebuli
-
1/2
tsp
słodkiej papryki
-
1/2
tsp
suszonej pietruszki
-
1/2
tsp
oregano
-
1/2
cup
parmezanu
Wskazówki
-
Młode ziemniaki myjemy, skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków, mieszamy i układamy na dnie garnka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na około 20-25 minut. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie.
-
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy masło, chwilkę smażymy, wlewamy śmietankę i dodajemy przyprawy, a na samym końcu starty ser. Sos gotujemy. aż zgęstnieje.
-
Majonez mieszamy z przyprawami. Łososia smarujemy powstałą masą i posypujemy parmezanem.
-
Układamy na podpieczonych ziemniakach i wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut.
-
Na talerzu układamy pieczone ziemniaki, fasolkę szparagową, łososia i polewamy rybę sosem. Podajemy z połówkami cytryny. Smacznego!