Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 tbsp oliwy
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 1 cup rosołu
  • 200 g śmietana 30%
  • 100 g serek topiony z ziołami (np. Hochland)
  • 1 główka brokuła
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, majeranek, oregano
Wskazówki
  1. Filety kroimy na pół, aby uzyskać cieńsze kotlety. Oprószamy przyprawami i smażymy na oleju w rondlu. Po usmażeniu mięso wyjmujemy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy.
  2. W tym samym rondlu smażymy posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażmy dalej, aż warzywa zmiękną. Podlewamy je rosołem, dodajemy śmietanę i serek topiony. Gotujemy wszystko na małym ogniu, aż ser się rozpuści, a sos zredukuje do pożądanej konsystencji.
  3. W garnku z osoloną wodą gotujemy brokuł podzielony na małe cząstki.
  4. Na końcu doprawiamy sos solą i pieprzem i dodajemy do sosu mięso i brokuły. Dusimy wszystko razem kilka minut. Danie podajemy z ryżem lub z kaszą. Smacznego!