Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
2
duże piersi z kurczaka
-
2
tbsp
oliwy
-
1
cebula
-
300
g
pieczarek
-
1
cup
rosołu
-
200
g
śmietana 30%
-
100
g
serek topiony z ziołami
(np. Hochland)
-
1
główka brokuła
Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, majeranek, oregano
Wskazówki
-
Filety kroimy na pół, aby uzyskać cieńsze kotlety. Oprószamy przyprawami i smażymy na oleju w rondlu. Po usmażeniu mięso wyjmujemy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy.
-
W tym samym rondlu smażymy posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażmy dalej, aż warzywa zmiękną. Podlewamy je rosołem, dodajemy śmietanę i serek topiony. Gotujemy wszystko na małym ogniu, aż ser się rozpuści, a sos zredukuje do pożądanej konsystencji.
-
W garnku z osoloną wodą gotujemy brokuł podzielony na małe cząstki.
-
Na końcu doprawiamy sos solą i pieprzem i dodajemy do sosu mięso i brokuły. Dusimy wszystko razem kilka minut. Danie podajemy z ryżem lub z kaszą. Smacznego!