Kurczak w sosie jogurtowym

Tylko 30 minut i masz pyszny, pożywny obiad. Na co czekasz, do dzieła :)
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1/2 kg filet z piersi kurczaka
  • 1 tbsp masła
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 cup groszku cukrowego
  • 1/2 cup groszku zielonego mrożonego
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 cup wody
  • 1 tbsp mąki ziemniaczanej
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Kurczaka kroimy w dużą kostkę, oprószamy solą i pieprzem. W rondlu rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła i smażymy mięso, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na półkrążki por, wszystko mieszamy i smażymy dalej.
  2. Następnie dodajemy groszek cukrowy (można go pokroić na mniejsze kawałki, ja lubię w całości) i groszek zielony. Zmniejszamy ogień i smażymy, aż warzywa zmiękną.
  3. Jogurt łączymy w misce z mąką ziemniaczaną i wodą. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej i dodajemy do kurczaka z warzywami. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy świeży koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z kaszą bulgur. Smacznego!