Kurczak w sosie jogurtowym
Tylko 30 minut i masz pyszny, pożywny obiad. Na co czekasz, do dzieła :)
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
1/2
kg
filet z piersi kurczaka
-
1
tbsp
masła
-
2
tbsp
oleju rzepakowego
-
3
ząbki czosnku
-
1
por
-
1
cup
groszku cukrowego
-
1/2
cup
groszku zielonego mrożonego
-
400
g
jogurtu naturalnego
-
1/2
cup
wody
-
1
tbsp
mąki ziemniaczanej
-
1/2
pęczka koperku
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Kurczaka kroimy w dużą kostkę, oprószamy solą i pieprzem. W rondlu rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła i smażymy mięso, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na półkrążki por, wszystko mieszamy i smażymy dalej.
-
Następnie dodajemy groszek cukrowy (można go pokroić na mniejsze kawałki, ja lubię w całości) i groszek zielony. Zmniejszamy ogień i smażymy, aż warzywa zmiękną.
-
Jogurt łączymy w misce z mąką ziemniaczaną i wodą. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej i dodajemy do kurczaka z warzywami. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy świeży koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z kaszą bulgur. Smacznego!