Kurczak caprese

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 4 pojedyncze piersi kurczaka
  • 3 tbsp oleju rzepakowego
  • 3 tbsp sosu sojowego
  • 1 tsp przyprawy do kurczaka
  • 2 małe pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • 8 listków bazylii
  • 200 ml śmietany 30%
Wskazówki
  1. Dzień wcześniej. Filety drobiowe nadcinamy, aby w każdej piersi powstała kieszonka. Olej mieszamy z sosem sojowym i przyprawą do kurczaka. Filety obtaczamy w marynacie, przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc.
  2. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. Pomidory i mozzarellę kroimy w plasterki. Do każdej kieszonki wkładamy plasterki pomidora, mozzarelli i listki bazylii. Zalewamy śmietaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy mięso około 30 minut. Smacznego!