Kremowa jaglanka z owocami

Dziś słodka propozycja weekendowego śniadania - jaglanka na mleku z owocami.
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 10 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka do gotowania kaszy
  • 200 g serek waniliowy
  • 1 dojrzały banan
  • 1 tsp ekstraktu naturalnego waniliowego
  • owoce np. figi, jeżyny, mini kiwi
  • migdały w płatkach
  • syrop klonowy lub miód
Wskazówki
  1. Aby pozbyć się goryczki z kaszy, przesypujemy kaszę na sitko i płuczemy pod zimną bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem (około 2 l wody).
  2. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy opłukaną kaszę. Wszystko gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kasza wciągnie cały płyn i będzie miękka. Jeżeli kasz jest jeszcze twarda, a płynu już nie ma dodajcie jeszcze trochę mleka. Szczególnie na końcu gotowania trzeba uważać, aby nie przypalić gęstej kaszy.
  3. Kaszę chwilę studzimy. Następnie dodajemy serek, ekstrakt z wanilii, banana i wszystko blendujęmy, aż masa będzie aksamitna i gładka. Jeżeli jest dla Was za gęsta dodajcie trochę mleka.
  4. Jaglankę przekładamy do miseczek, dodajemy owoce, płatki migdałowe i polewamy syropem klonowym. Smacznego!