Kremowa jaglanka z owocami
Dziś słodka propozycja weekendowego śniadania - jaglanka na mleku z owocami.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
10
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
100
g
kaszy jaglanej
-
400
ml
mleka do gotowania kaszy
-
200
g
serek waniliowy
-
1
dojrzały banan
-
1
tsp
ekstraktu naturalnego waniliowego
-
owoce np. figi, jeżyny, mini kiwi
-
migdały w płatkach
-
syrop klonowy lub miód
Wskazówki
-
Aby pozbyć się goryczki z kaszy, przesypujemy kaszę na sitko i płuczemy pod zimną bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem (około 2 l wody).
-
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy opłukaną kaszę. Wszystko gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kasza wciągnie cały płyn i będzie miękka. Jeżeli kasz jest jeszcze twarda, a płynu już nie ma dodajcie jeszcze trochę mleka. Szczególnie na końcu gotowania trzeba uważać, aby nie przypalić gęstej kaszy.
-
Kaszę chwilę studzimy. Następnie dodajemy serek, ekstrakt z wanilii, banana i wszystko blendujęmy, aż masa będzie aksamitna i gładka. Jeżeli jest dla Was za gęsta dodajcie trochę mleka.
-
Jaglankę przekładamy do miseczek, dodajemy owoce, płatki migdałowe i polewamy syropem klonowym. Smacznego!