Kotlety Twardowskiego
Znudziły Wam się schabowe, zapraszam na kotlety Twardowskiego wypełnione maślano-serowym farszem.
Porcje:
6
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
40
minut
Składniki
-
6
kotletów schabowych
-
100
g
masła
-
200
g
żółtego sera
-
2
ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Do panierowania: mąka, 2 jajka, bułka tarta
Do smażenina: olej rzepakowy
Wskazówki
-
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z miękkim masłem oraz przeciśniętym czosnkiem. Tak powstały farsz dzielimy na 6 części.
-
Porcje schabu rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na środku każdego kotleta kładziemy łyżkę farszu maslano-serowego składamy na pół i zbijamy tłuczkiem brzegi, następnie podwijamy boki do środka i zwijamy roladę.
-
Rolady panierujemy kolejno: w mące, w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju, na patelni na złoty kolor z obu stron, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 10-15 minut.
-
Kotlety Twardowskiego podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z tłuczonymi ziemniakami i mizerią. Smacznego!