Kotlety Twardowskiego

Znudziły Wam się schabowe, zapraszam na kotlety Twardowskiego wypełnione maślano-serowym farszem.
Porcje: 6 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 6 kotletów schabowych
  • 100 g masła
  • 200 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
    Do panierowania: mąka, 2 jajka, bułka tarta
    Do smażenina: olej rzepakowy
Wskazówki
  1. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z miękkim masłem oraz przeciśniętym czosnkiem. Tak powstały farsz dzielimy na 6 części.
  2. Porcje schabu rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na środku każdego kotleta kładziemy łyżkę farszu maslano-serowego składamy na pół i zbijamy tłuczkiem brzegi, następnie podwijamy boki do środka i zwijamy roladę.
  3. Rolady panierujemy kolejno: w mące, w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na patelni na złoty kolor z obu stron, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 10-15 minut.
  4. Kotlety Twardowskiego podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z tłuczonymi ziemniakami i mizerią. Smacznego!