Kalafior z sadzonym jajkiem i ziemniakami

Nie zawsze musi być mięso!  Kalafior w chrupiącej panierce z sadzonymi jajkami, to idealny pomysł na łatwy w przygotowaniu obiad na który na pewno skuszą się wszyscy domownicy :)  
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1 kalafior
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, masło klarowane
  • 10 jajek (2 do panierowania kalafiora)
  • 8 ziemniaków
  • Dodatkowo: koperek, szczypiorek,
Wskazówki
  1. Kalafiora obieramy z liści. Nie wykrawamy środka, bo on trzyma nam kalafiora w całości. Całego kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy go, a następnie kroimy na centymetrowe plastry, które panierujemy w jajku i bułce. Smażymy na patelni na klarowanym maśle na złoty kolor.
  2. Kalafiora podajemy z jajkiem sadzonym i ziemniakami z wody. Danie przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Smacznego!