Kalafior z sadzonym jajkiem i ziemniakami
Nie zawsze musi być mięso! Kalafior w chrupiącej panierce z sadzonymi jajkami, to idealny pomysł na łatwy w przygotowaniu obiad na który na pewno skuszą się wszyscy domownicy :)
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
1
kalafior
-
bułka tarta
-
sól, pieprz, masło klarowane
-
10
jajek
(2 do panierowania kalafiora)
-
8
ziemniaków
Dodatkowo: koperek, szczypiorek,
Wskazówki
-
Kalafiora obieramy z liści. Nie wykrawamy środka, bo on trzyma nam kalafiora w całości. Całego kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy go, a następnie kroimy na centymetrowe plastry, które panierujemy w jajku i bułce. Smażymy na patelni na klarowanym maśle na złoty kolor.
-
Kalafiora podajemy z jajkiem sadzonym i ziemniakami z wody. Danie przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Smacznego!