Gotowany sernik a’la oreo

Dzisiaj proponuję sernik gotowany. Aby go zrobić nie potrzebujecie piekarnika. Wystarczy ugotować masę serową w garnku i przełożyć ją herbatnikami. Ja użyłam czarnych, wyglądają i prezentują prawie jak Oreo. Pycha!
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 300 minut
Czas całkowity: 340 minut
Składniki
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 120 g cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 tbsp ekstraktu naturalnego waniliowego
  • około 300 g czarnych herbatników Petit Beurre (zależy od formy jakiej użyjecie)
Wskazówki
  1. Do garnka wkładamy wszystkie składniki na masę serową: ser, cukier, skrobię ziemniaczaną, jajka i ekstrakt z wanilii. Wszystko mieszamy i stawiamy garnek na ogniu.
  2. Masę podgrzewamy cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
  3. Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pierwszą warstwą herbatników. Na nich rozprowadzamy 1/3 masy serowej, następnie herbatniki, ser, kolejna warstwa herbatników, znowu masy serowa i na samej górze herbatniki.
  4. Sernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy ze świeżymi sezonowymi owocami. Smacznego!