Gotowany sernik a’la oreo
Dzisiaj proponuję sernik gotowany. Aby go zrobić nie potrzebujecie piekarnika. Wystarczy ugotować masę serową w garnku i przełożyć ją herbatnikami. Ja użyłam czarnych, wyglądają i prezentują prawie jak Oreo. Pycha!
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Przyrządzanie:
300
minut
Czas całkowity:
340
minut
Składniki
-
1
kg
twarogu z wiaderka
-
120
g
cukru
-
60
g
mąki ziemniaczanej
-
4
jajka
-
1
tbsp
ekstraktu naturalnego waniliowego
-
około 300
g
czarnych herbatników Petit Beurre
(zależy od formy jakiej użyjecie)
Wskazówki
-
Do garnka wkładamy wszystkie składniki na masę serową: ser, cukier, skrobię ziemniaczaną, jajka i ekstrakt z wanilii. Wszystko mieszamy i stawiamy garnek na ogniu.
-
Masę podgrzewamy cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
-
Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pierwszą warstwą herbatników. Na nich rozprowadzamy 1/3 masy serowej, następnie herbatniki, ser, kolejna warstwa herbatników, znowu masy serowa i na samej górze herbatniki.
-
Sernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy ze świeżymi sezonowymi owocami. Smacznego!