Gofry czekoladowe

Idealne do kawki, na podwieczorek.
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 10 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
    Ciasto na gofy
  • 1 1/3 cup mleka
  • 1/2 cup oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 1/2 cup mąki pszennej
  • 1 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • 2 tbsp cukru
  • 1 tbsp czarnego kakao
  • Dodatkowo
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 tsp cukru
  • borówki
  • roztopiona mleczna czekolada
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Czekoladowe ciasto nakładamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy - czas pieczenia gofrów zależy od mocy gofrownicy. Upieczone gofry odkładamy na kratkę do przestudzenia.
  2. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  3. Gofry serwujemy z bitą śmietaną, polane rozpuszczoną czekoladą i posypane borówkami. Smacznego!