Gofry czekoladowe
Idealne do kawki, na podwieczorek.
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
10
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
Ciasto na gofy
-
1 1/3
cup
mleka
-
1/2
cup
oleju rzepakowego
-
2
jajka
-
1 1/2
cup
mąki pszennej
-
1 1/2
tsp
proszku do pieczenia
-
2
tbsp
cukru
-
1
tbsp
czarnego kakao
Dodatkowo
-
300
ml
śmietany 30%
-
2
tsp
cukru
-
borówki
-
roztopiona mleczna czekolada
Wskazówki
-
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Czekoladowe ciasto nakładamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy - czas pieczenia gofrów zależy od mocy gofrownicy.
Upieczone gofry odkładamy na kratkę do przestudzenia.
-
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
-
Gofry serwujemy z bitą śmietaną, polane rozpuszczoną czekoladą i posypane borówkami. Smacznego!