Deser pascha
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Składniki
-
3
żółtka
-
100
g
cukru pudru
-
laska wanilii
-
500
g
twarogu sernikowego
-
50
g
orzechów
(laskowe, nerkowce, migdały)
-
150
g
bakalii
(rodzynki, morele, śliwki, figi)
Do dekoracji: listki świeżej mięty, suszone morele, orzechy
Wskazówki
-
W dużym garnku zagotowujemy wodę. W metalowej lub szklanej misce, która będzie pasowała do garnka, w którym gotuje się woda, ucieramy rózgą żółtka z cukrem pudrem i wanilią (laskę wanilii kroimy na pół i tępą stroną noża zeskrobujemy nasionka). Następnie miskę umieszczamy nad parą i energicznie ubijamy przez około 4 minuty, aż uzyskamy puszysty napowietrzony krem. Po tym czasie ściągamy miskę i ucieramy krem jeszcze chwilę.
-
Partiami dodajemy twaróg. Delikatnie mieszamy, aż połączy się z masą jajeczną.
-
Orzechy i bakalie kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy wszystkie składniki.
-
Gotową masę nakładamy do pucharków. Paschę dekorujemy suszonymi morelami, orzechami i listkami mięty. Chłodzimy w lodówce. Smacznego!