Deser pascha

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Składniki
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • laska wanilii
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 50 g orzechów (laskowe, nerkowce, migdały)
  • 150 g bakalii (rodzynki, morele, śliwki, figi)
  • Do dekoracji: listki świeżej mięty, suszone morele, orzechy
Wskazówki
  1. W dużym garnku zagotowujemy wodę. W metalowej lub szklanej misce, która będzie pasowała do garnka, w którym gotuje się woda, ucieramy rózgą żółtka z cukrem pudrem i wanilią (laskę wanilii kroimy na pół i tępą stroną noża zeskrobujemy nasionka). Następnie miskę umieszczamy nad parą i energicznie ubijamy przez około 4 minuty, aż uzyskamy puszysty napowietrzony krem. Po tym czasie ściągamy miskę i ucieramy krem jeszcze chwilę.
  2. Partiami dodajemy twaróg. Delikatnie mieszamy, aż połączy się z masą jajeczną.
  3. Orzechy i bakalie kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy wszystkie składniki.
  4. Gotową masę nakładamy do pucharków. Paschę dekorujemy suszonymi morelami, orzechami i listkami mięty. Chłodzimy w lodówce. Smacznego!