Cytrynowe à la ptasie mleczko

Porcje: 6 yield(s)
Przygotowanie: 50 minut
Przyrządzanie: 120 minut
Czas całkowity: 170 minut
Składniki
  • 1 cup surowych białek
  • 3/4 cup cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 200 ml wrzątku
  • 1 tabliczka startej czekolady
  • 2 tbsp soku z cytryny
  • Do dekoracji: skórka z cytryny i mięta
Wskazówki
  1. We wrzątku rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy, aby wystygła.
  2. Śmietanę ubijamy na gęstą puszystą masę i odstawiamy.
  3. Oddzielnie ubijamy białka z cukrem pudrem. Gdy piana jest sztywna dodajemy chłodną, płynną galaretkę, cały czas ubijając i sok z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę, składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy i od razu rozkładamy deser do pucharków. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin,aby stężał. Przed podaniem posypujemy utartą czekoladą. Dekorujemy skórką cytrynową i listkami mięty. Smacznego!