Cytrynowe à la ptasie mleczko
Porcje:
6
yield(s)
Przygotowanie:
50
minut
Przyrządzanie:
120
minut
Czas całkowity:
170
minut
Składniki
-
1
cup
surowych białek
-
3/4
cup
cukru pudru
-
200
ml
śmietany kremówki 30%
-
1
opakowanie galaretki cytrynowej
-
200
ml
wrzątku
-
1
tabliczka startej czekolady
-
2
tbsp
soku z cytryny
-
Do dekoracji: skórka z cytryny i mięta
Wskazówki
-
We wrzątku rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy, aby wystygła.
-
Śmietanę ubijamy na gęstą puszystą masę i odstawiamy.
-
Oddzielnie ubijamy białka z cukrem pudrem. Gdy piana jest sztywna dodajemy chłodną, płynną galaretkę, cały czas ubijając i sok z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę, składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy i od razu rozkładamy deser do pucharków. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin,aby stężał. Przed podaniem posypujemy utartą czekoladą. Dekorujemy skórką cytrynową i listkami mięty. Smacznego!