Cukinia w serowej panierce
Krążki cukinii w serowej panierce to pyszna letnia przekąska. Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują wyśmienicie :)
.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
1
młoda cukinia
-
4
tbsp
mąki kukurydzianej
-
3
jajka
-
4
tbsp
bułki tartej
-
4
tbsp
tartego sera typu grana padano
-
sól
-
olej do smażenia
Sos czosnkowy
-
4
tbsp
jogurtu greckiego
-
2
tbsp
majonezu
-
3
ząbki czosnku
-
1
tsp
soku z cytryny
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Cukinię myjemy i kroimy na około pół centymetrowe plasterki.
-
Przygotowujemy 3 miseczki do panierowania. Do pierwszej wsypujemy mąkę kukurydzianą, do drugiej wybijamy jajko, silimy i rozmącamy widelcem, do trzeciej wsypujemy bułkę tarta i starty ser. Krążki cukinii panierować kolejno: mąka kukurydziana- jajko- mąka kukurydziana- jajko- bułka tarta serem.
-
Krążki cukinii smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
-
Podajemy ciepłe z sosem czosnkowy. Smacznego!