Cukinia w serowej panierce

Krążki cukinii w serowej panierce to pyszna letnia przekąska. Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują wyśmienicie :) .
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1 młoda cukinia
  • 4 tbsp mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 4 tbsp bułki tartej
  • 4 tbsp tartego sera typu grana padano
  • sól
  • olej do smażenia
  • Sos czosnkowy
  • 4 tbsp jogurtu greckiego
  • 2 tbsp majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 tsp soku z cytryny
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Cukinię myjemy i kroimy na około pół centymetrowe plasterki.
  2. Przygotowujemy 3 miseczki do panierowania. Do pierwszej wsypujemy mąkę kukurydzianą, do drugiej wybijamy jajko, silimy i rozmącamy widelcem, do trzeciej wsypujemy bułkę tarta i starty ser. Krążki cukinii panierować kolejno: mąka kukurydziana- jajko- mąka kukurydziana- jajko- bułka tarta serem.
  3. Krążki cukinii smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  4. Podajemy ciepłe z sosem czosnkowy. Smacznego!