Ciasto z truskawkami

Szybkie do zrobienia i pyszne :)
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 50 minut
Czas całkowity: 70 minut
Składniki
  • 5 jajek (M)
  • 3/4 cup cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 1/2 cup oleju rzepakowego
  • 1 1/2 cup mąki pszennej
  • 1 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek (+ 200 g do ozdoby ciasta)
  • cukier puder
Wskazówki
  1. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas miksując. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy na minimalnych obrotach.
  2. Ciasto wylewamy do okrągłej torownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy truskawkami pokrojonymi na ćwiartki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka około 45-50 minut.
  3. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami. Smacznego!
Notatki

Użyłam formy o średnicy 24 cm.