Ciasto z porzeczkami
To ciasto z porzeczkami, zawsze wychodzi i cudownie smakuje. Możecie użyć czarnych porzeczek, jagód lub agrestu.
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
75
minut
Składniki
-
3
jajka
-
3/4
cup
cukru
-
sok z połowy cytryny
-
4
tbsp
wody
-
300
g
mąki tortowej
-
1/2
cup
oliwy z oliwek
-
1 1/2
tsp
proszku do pieczenia
-
250
g
czerwonej porzeczki
-
cukier puder
Wskazówki
-
Jajka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na puch z cukrem. W trzech turach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, oliwę i wodę. Ciasto wychodzi dość gęste.
-
Następnie dodajemy owoce i mieszamy silikonową łopatką do ciasta.
-
Ciasto wykładamy do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 60 minut. Uchylamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze ciasto na kilka minut, potem wyjmujemy i pozostaw do ostudzenia (z formy wyciągamy jak trochę przestygnie). Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
Użyłam formy jednorazowej, aluminiowej tzw. keksówki