Ciasto z porzeczkami

To ciasto z porzeczkami, zawsze wychodzi i cudownie smakuje. Możecie użyć czarnych porzeczek, jagód lub agrestu.
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 75 minut
Składniki
  • 3 jajka
  • 3/4 cup cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 4 tbsp wody
  • 300 g mąki tortowej
  • 1/2 cup oliwy z oliwek
  • 1 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • 250 g czerwonej porzeczki
  • cukier puder
Wskazówki
  1. Jajka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na puch z cukrem. W trzech turach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, oliwę i wodę. Ciasto wychodzi dość gęste.
  2. Następnie dodajemy owoce i mieszamy silikonową łopatką do ciasta.
  3. Ciasto wykładamy do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 60 minut. Uchylamy piekarnik i pozostawiamy jeszcze ciasto na kilka minut, potem wyjmujemy i pozostaw do ostudzenia (z formy wyciągamy jak trochę przestygnie). Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki

Użyłam formy jednorazowej, aluminiowej tzw. keksówki