Ciasto z agrestem

Kolejne ciasto z wykorzystaniem letnich owoców. Tym razem padło na agrest. Idealnie sprawdzi się na sobotni podwieczorek.
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 75 minut
Składniki
  • 3 jajka
  • 3/4 cup cukru
  • 1/2 cup wody
  • 1/2 cup oleju rzepakowego
  • 300 g mąki
  • 1 1/2 tsp sody
  • 250 g agrestu (użyłam mrożonego)
  • cukier puder
Wskazówki
  1. Jajka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na puch z cukrem. Następnie dodajemy olej i wodę. W trzech turach dodajemy przesianą mąkę z sodą.
  2. Następnie dodajemy owoce i mieszamy silikonową łopatką do ciasta.
  3. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 60 minut. Studzimy. Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki

Użyłam dużej keksówki 16 x 29.