Ciasto z agrestem
Kolejne ciasto z wykorzystaniem letnich owoców. Tym razem padło na agrest. Idealnie sprawdzi się na sobotni podwieczorek.
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
75
minut
Składniki
-
3
jajka
-
3/4
cup
cukru
-
1/2
cup
wody
-
1/2
cup
oleju rzepakowego
-
300
g
mąki
-
1 1/2
tsp
sody
-
250
g
agrestu
(użyłam mrożonego)
-
cukier puder
Wskazówki
-
Jajka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na puch z cukrem. Następnie dodajemy olej i wodę. W trzech turach dodajemy przesianą mąkę z sodą.
-
Następnie dodajemy owoce i mieszamy silikonową łopatką do ciasta.
-
Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 60 minut. Studzimy. Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
Użyłam dużej keksówki 16 x 29.