Chłodnik brzoskwiniowy

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Składniki
  • 1 l naturalnego jogurtu (łagodny, rzadki)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • cukier, sok z cytryny (opcjonalnie)
  • 4 naleśniki
Wskazówki
  1. Dzień wcześniej przygotowujemy galaretkę brzoskwiniową. Rozpuszczamy ją w nieco mniejszej ilości wody niż w przepisie, odstawiamy do lodówki do stężenia. Na drugi dzień kroimy w kosteczkę.
  2. Brzoskwinie obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki, kilka kroimy w kosteczkę lub w plasterki i pozostawiamy do ozdoby, pozostałe rozbijamy w blenderze. Do zmiksowanych owoców dodajemy jogurt. Możemy wg uznania doprawić sokiem z cytryny lub cukrem. Gdy całość dobrze się spieni, rozlewamy do miseczek. Podajemy zaraz po przygotowaniu z naleśnikami pokrojonymi jak makaron, kawałkami brzoskwiń i galaretki. Smacznego!