Chłodnik brzoskwiniowy
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Składniki
-
1
l
naturalnego jogurtu
(łagodny, rzadki)
-
1
galaretka brzoskwiniowa
-
1
kg
dojrzałych brzoskwiń
-
cukier, sok z cytryny
(opcjonalnie)
-
4
naleśniki
Wskazówki
-
Dzień wcześniej przygotowujemy galaretkę brzoskwiniową. Rozpuszczamy ją w nieco mniejszej ilości wody niż w przepisie, odstawiamy do lodówki do stężenia. Na drugi dzień kroimy w kosteczkę.
-
Brzoskwinie obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki, kilka kroimy w kosteczkę lub w plasterki i pozostawiamy do ozdoby, pozostałe rozbijamy w blenderze. Do zmiksowanych owoców dodajemy jogurt. Możemy wg uznania doprawić sokiem z cytryny lub cukrem. Gdy całość dobrze się spieni, rozlewamy do miseczek. Podajemy zaraz po przygotowaniu z naleśnikami pokrojonymi jak makaron, kawałkami brzoskwiń i galaretki. Smacznego!