Carpaccio z buraka z kozim serem i orzechami
To sałatka, która świetnie smakuje, pięknie wygląda, a do tego jest bardzo łatwa w wykonaniu.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
15
minut
Czas całkowity:
75
minut
Składniki
Sos
-
5
tbsp
oliwy z oliwek
-
1
tbsp
miodu
-
1
tsp
musztardy
-
2
tbsp
octu balsamicznego
-
sól, pieprz
Dodatkowo
-
2-3
buraki
-
sałata lodowa, rukola, listki młodego szpinaku i botwinki
-
ser kozi
-
garść orzechów włoskich
Wskazówki
-
Buraczki myjemy, osuszamy, nie obieramy. Układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy pokrywą. Do pieczenia najlepiej wybierać buraki nieduże. Im mniejsze tym czas pieczenia krótszy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół). Małe buraczki pieczemy około 1 godziny, duże nawet do 2 godzin. Po wystudzeniu, buraczki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki
-
Buraki rozkładamy na płaskim talerzu. Na środku układamy sałaty i listki. Polewamy sosem, posypujemy serem i orzechami. Smacznego!
Notatki
Proponuję, upiec buraczki dzień wcześniej, wtedy sałatkę przygotujesz błyskawicznie.