Carpaccio z buraka z kozim serem i orzechami

To sałatka, która świetnie smakuje, pięknie wygląda, a do tego jest bardzo łatwa w wykonaniu.
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 15 minut
Czas całkowity: 75 minut
Składniki
    Sos
  • 5 tbsp oliwy z oliwek
  • 1 tbsp miodu
  • 1 tsp musztardy
  • 2 tbsp octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo
  • 2-3 buraki
  • sałata lodowa, rukola, listki młodego szpinaku i botwinki
  • ser kozi
  • garść orzechów włoskich
Wskazówki
  1. Buraczki myjemy, osuszamy, nie obieramy. Układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy pokrywą. Do pieczenia najlepiej wybierać buraki nieduże. Im mniejsze tym czas pieczenia krótszy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół). Małe buraczki pieczemy około 1 godziny, duże nawet do 2 godzin. Po wystudzeniu, buraczki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki
  2. Buraki rozkładamy na płaskim talerzu. Na środku układamy sałaty i listki. Polewamy sosem, posypujemy serem i orzechami. Smacznego!
Notatki

Proponuję, upiec buraczki dzień wcześniej, wtedy sałatkę przygotujesz  błyskawicznie.