Burrito Suizo

Burrito w tortilli? No pewnie!  Proste do przygotowania i pyszne  danie kuchni meksykańskiej.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Składniki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 tbsp koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • przyprawy: kmin, chili, kolendra, sól, pieprz i wędzona papryki
  • 1 puszka kukurydza z czerwoną fasolą
  • 8 placków tortilli pszennej
  • ser żółty
Wskazówki
  1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną czerwoną cebulę. Dodajemy mięso i mieszając smażymy, aż się zrumieni. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez czosnek i przyprawy. Mieszamy i smażymy kilka minut. Pod koniec dodajemy kukurydzę i fasolę.
  2. Przestudzony farsz nakładamy porcjami na placki tortilli i zwijamy, zaginając boki do środka. Burrito układamy na blaszce i zapiekamy w 180 stopniach ok 10 min. Pod koniec zapiekania posypujemy startym serem.
  3. Podajemy z sosem pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki, zieloną kolendrą.