Burrito Suizo
Burrito w tortilli? No pewnie! Proste do przygotowania i pyszne danie kuchni meksykańskiej.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Składniki
-
1
duża czerwona cebula
-
500
g
mielonego mięsa
-
2
tbsp
koncentratu pomidorowego
-
4
ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
-
przyprawy: kmin, chili, kolendra, sól, pieprz i wędzona papryki
-
1
puszka kukurydza z czerwoną fasolą
-
8
placków tortilli pszennej
-
ser żółty
Wskazówki
-
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną czerwoną cebulę. Dodajemy mięso i mieszając smażymy, aż się zrumieni. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez czosnek i przyprawy. Mieszamy i smażymy kilka minut. Pod koniec dodajemy kukurydzę i fasolę.
-
Przestudzony farsz nakładamy porcjami na placki tortilli i zwijamy, zaginając boki do środka. Burrito układamy na blaszce i zapiekamy w 180 stopniach ok 10 min. Pod koniec zapiekania posypujemy startym serem.
-
Podajemy z sosem pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki, zieloną kolendrą.