Bruschetta z pomidorami

Zdecydowanie musisz spr贸bowa膰 tego przepisu! 馃尶 Typowa w艂oska przystawka, prosta i pyszna. W wersji klasycznej podawana z pomidorami pokrojonymi w kostk臋 i bazyli膮 lub cebulk膮.

Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrz膮dzanie: 10 minut
Czas ca艂kowity: 70 minut
Sk艂adniki
    Mas艂o czosnkowe
  • 1 g艂贸wka czosnku
  • olej rzepakowy do sma偶enia
  • ga艂膮zka 艣wie偶ego tymianku
  • 100 g mas艂a
  • 1/2 p臋czku 艣wie偶ej pietruszki
  • s贸l
  • Dodatkowo
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny je偶eli chcesz
  • s贸l, pieprz
  • 艣wie偶e listki bazylii
  • 1 bagietka francuska
Wskaz贸wki
  1. Zaczynamy od przygotowania czosnku konfitowanego. Czosnek obieramy i przek艂adamy do rondelka. Dodajemy tymianek i zalewamy olejem. Podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu do mi臋kko艣ci czosnku. Zamiast sma偶enia mo偶ecie czosnek upiec (odcinamy g贸r臋 g艂贸wki czosnku tak, aby ods艂oni膰 z膮bki, k艂adziemy na folii aluminiowej, skrapiamy oliw膮, lekko solimy i szczelnie zawijamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180掳C na oko艂o 35-40 minut). Czosnek mieszamy w mi臋kkim mas艂em, dodajemy posiekan膮 pietruszk臋, doprawiamy do smaku sol膮.
  2. Pomidory nacinamy na krzy偶, zalewamy wrz膮tkiem, obieramy ze sk贸rki i kroimy w kostk臋. Dodajemy drobno pokrojon膮 cebulk臋, oliw臋, listki bazylii. Przyprawi膰 sol膮 i pieprzem.
  3. Przekrojone bagietki uk艂adamy na blasze do pieczenia i skrapiamy oliw膮 z oliwek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180掳C ok. 10 minut. Jeszcze gor膮ce bagietki smarujemy mas艂em czosnkowym i uk艂adamy na nich pomidory. Smacznego!